Preventie

Inzetten op preventie is: voorkomen dat een probleem op het gebied van geld en recht uitmondt in zware financiële problematiek waarbij ook op andere terreinen problemen ontstaan, bijvoorbeeld in het gezin of op het werk.

Wij geloven sterk in de kracht van preventie. Resultaten zijn niet altijd meetbaar. Wel kun je door de activiteiten te monitoren het resultaat ‘vermoeden’.
De vraag is: welke preventieactiviteiten passen bij uw organisatie? Wat is er al aanwezig, en waar liggen de kansen en verbeteringen?

Wij denken graag met u mee over hoe uw organisatie succesvol kan zijn met haar aanpak op het gebied van preventie.

Geldloket

Het Geldloket is een plek waar mensen terecht kunnen met allerlei vragen over geld en recht. Zowel juridische-, preventieve-, ondernemers- als vragen over schulden worden hier gesteld. Dit is een ander loket dan het loket voor schuldhulpverlening, met een andere uitstraling.

Gevolg: een breder publiek voelt zich aangesproken en wordt bereikt.

Door inzet van het Geldloket:

  • helpen we bij het voorkomen van zwaardere financiële problematiek
  • signaleren we vroegtijdig wanneer er toch meer speelt
  • verwijzen we snel door naar andere instanties als dit nodig blijkt (o.a. naar de schuldhulpverlening).

Bundeling van de kennis van sociaal raaslieden en schuldhulpverleners is hier een gouden greep gebleken.

GeldTelt

GeldTelt is een lesprogramma speciaal ontwikkeld voor het VMBO en het praktijkonderwijs. Tijdens de lessen leren de jongeren verstandig met geld om te gaan. GeldTelt helpt de docent om op een speelse manier het onderwerp geld bespreekbaar te maken in de klas. Het lesprogramma leert de jongeren om ook op financieel gebied goed voor zichzelf te zorgen. En te voorkomen dat ze in de financiële moeilijkheden komen.